Birçok anne- baba çocuğum okula başladı birinci dönem bitecek ve biz hala ödev yapma alışkanlığını kazanamadık gibi cümlelerle şikayetlerini belirtirler. Peki bu durumla baş edebilmek için çocuklarımıza evde nasıl yardım edebiliriz?
Öncelikle ödev yapma çocuğun sorumluluk alma bilinciyle ilişkilidir. Evde ödev dışında çocuktan yapması beklenen davranışları ebeveyn olarak siz yapıyorsanız ödevini yapmaması olası bir sonuç.
- Ödev saatleri okuldan geldikten sonra çocuğun dinlendiği, yemeğini yediği ve eğlenceli vakit geçirdikten sonraki bir zaman dilimi olmalıdır.
- Çalışma köşesi yapın, çalışma masasının üzeri boş, dikkat dağıtıcı olmasın.
- Ödev saatini birlikte belirleyin. (Ödev saatinin geldiğini sana ben mi hatırlatayım yoksa alarm mı kuralım?) Çocuğun tercihine göre rahat olacağı zaman dilimi ayarlayın.
- Ortalama her 20 dk bir çocuğun tekrar dikkatini toplaması için 5-10 dk mola verin.
- Çocuk ödevini yaparken sürekli siz başında beklemeyin. En son ödev bitiminde kontrol kısmında birlikte olmalısınız.
- Aşırı mükemmelliyetçi olmayın. Özellikle harfleri yazım noktasında çocuk düzgün yazmadığında sürekli sildirip harfi yazdırmayın. Böylece ödev saatleri uzayıp gider ve çocuk ödev yapmaktan sıkılır. Amacımız ödevini yapması ve sorumluluk alması olsun.
- Çocuk ödevini yaparken siz de eğitim saati belirleyip kitap okuyabilirsiniz.
- Çocuğun yaptığı şeylerde olumlu yönleri ön plana çıkarıp motive edin,davranışın pekişmesi açısından çocuğun en çok beğendiği bir ödevine ismini yazıp evde asarak sergileyebilirsiniz.
- Dikkat süresini uzatmaya yönelik oyunlar oynatılabilir.(gece-gündüz, deve-cüce, yapbozlar, iki resim arasında fark bulma vs.)
- Beklentilerinizi açıkça sebep-sonuç ilişkisi içinde çocuğa anlatın.
- Öğretmenin ödevleri kontrol etmesi, yapılmayan ödevler için sonuç uygulaması, sınır koyması lazım. Aksi halde çocukta ödevi yapsam da aynı yapmasam da bir şey olmuyor düşüncesi çocuğa yerleşir.