Eylül ayının gelmesiyle birlikte okul öncesi eğitime ve 1. sınıfa başlayan çocuklar ve aileler için kaygılı, stresli günler yaşanıyor. Çocuklarda okul korkusunun oluşmaması için ailelere ve öğretmenlere sorumluluklar düşmektedir.
Okul Korkusu Nedir?
Çocuklarda oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi nedeniyle okula gitmek istememe ve okulda yalnız kalamamadır. Bunun yanı sıra okul vakti yaklaştıkça ortada tıbbi-organik bir neden yokken çocuklarda görülen somatik yakınmalarla (baş ağrısı, bulantı, kusma vb.) karakterize bir durumdur.
Okul Korkusunun Nedenleri Nelerdir?
* Ebeveynler çocuğa karşı aşırı verici, koruyucu kollayıcı tutum sergilemektedir. Bu da çocuğun bireyselleşmesinin önüne ket vurarak pasif, bağımlı kişilikte olmasına neden olur.
* Ailenin kaygılı olması ve çocuğa bu durumun hissettirilmesi
* Çocuğun okul konusunda algısının olumsuz olması
Ailelere Öneriler
* Öncelikle çocuğun okul olgunluğu- hazırbulunuşluk açısından uygun olduğundan emin olun.
* Okula başlayacak olan çocuğu önceden bilgilendirmek ve motive etmek önemlidir.
* Okulun nasıl bir yer olduğu, neler yapacağı, kimlerin olacağı, okulun tanıtımı (sınıfı, lavabolar, kantin, olumsuz durumla karşılaşırsa kime başvuracağı vs.) yapılmalıdır.
* Aileler okulla ilgili özendirici güzel anılarını anlatmalıdır.
* Okul gereçleri çocukla birlikte alınmalıdır.
* Çocuk okula gitmek istemiyor diye suçlanmamalı, bu sürecin geçici olduğu çocuğa anlatılmalı, sorunun nedenine inilmelidir.
* Veda süresi kısa tutulmalı ve aileler okuldan ayrılacaklarını sebepleriyle birlikte çocuğa bildirmelidir. Habersiz gidildiğinde çocuğun kaygısı artar ve güven duygusu zedelenir.
* Okula devamın gerekliliği konusunda tüm aile fertleri net tavır takınmalıdır.
* Okulu çocuğa bir ceza yeri olarak göstermeyin. ‘Sen okula gittiğinde kafam rahatlayacak, işlerimi daha kolay yapacağım’ gibi ifadeler kullanmayın.
* Öğretmeniyle işbirliği içinde olun. Çocuğun özellikleri, ilgileri hakkında bilgi verin.
* Başlangıçta sınıfa girmeyi reddediyorsa adım adım ilerleyin. İlk zamanlar okul bahçesine ardından okulun içine ve sonrasında sınıfa götürün.
* Okul dönemi saatine bedenen alışması için yatma ve kalkma saatleri rutine sokulmalıdır.
Farklı ve yeni bir ortama giren çocukların belli süre kaygılı olması normaldir. Bu dönem 1-2 hafta sürebilir. 2 haftadan sonra hala sorunlar yaşanıyorsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır.