Yaşadığımız yerin bakımı, temizliği, toplumun kullandığı alanlar, ihtiyaçların giderildiği yerler, ne kadar temiz ise o kadar gelişmişsiniz demektir. Sosyal alanlar ne kadar çok ve çeşitli ise o beldeye o kadar hizmet edilgini gösterir. Bir yerde meydanların, cadde ve sokakların görüntüsü hem hizmet kalitesini hem de toplumun temizlik anlayışını yansıtır. Evden çıkıp, sokakta yürümeye başladığınızda, kirlilikten dolayı göz zevkiniz yok oluyor. Adım başı sokaktaki çöplerin arasından yürüyorsunuz. Kirlenmemiş, kirletilmemiş alan yok gibi; sigara izmaritleri boş sigara paketleri, plastik içecek kapları, kirlenmiş içi boş poşetler, peçete artıkları, kağıt ve gazete tomarları vs. ile dolu. Kimi yerler inşaat artıkları, kül kalıntıları, çöp bidonu kenarına rastgele atılmış poşet poşet çöpler, etrafa çirkin görüntü vermektedir. Caddelerde boş ayakkabı kutuları, manav artıkları, esnafın bıraktıkları çöpler, başka kirli görüntü oluşturmaktadır. Saymadıklarımızı, sayamadıklarımızı da düşünürseniz, yıllar boyunca yaşadığımız yerin görüntüsü budur. Bu yerin elli yıla yakın geçmişini akranlarımız bilirler. Söylenen, sorunların sadece temizlik boyutunu oluşturmaktadır. Diğer sorunlar bir başka yazının konusu olacaktır. Her seçim döneminde yaşanılabilir, temiz, nezih bir ilçe olmayı bekliyoruz. Ama bu beklenti şuana kadar yerine getirilmiş değil. Bu yazıyla herhangi bir kişi ve kurumu hedef almak niyetinde değilim. Herkes gücü ve görevi ölçüsünde ilçenin temiz olmasından sorumludur. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Bunca yıl umutla bekleyenlerin bir kısmı, beklentiler gerçekleşmediği için ilçemizden ayrıldılar. Bizim başka gidecek bir yerimiz yok. Ümitle temiz bir ilçe olmayı, yaşanılabilir bir yer olmasını beklemeye devam ediyoruz. Sokak ve caddeleri temiz, sosyal alanları olan, hizmet kalitesini yakalamış bir ilçe olmak istiyoruz. Bu ümitle bekleyenlerin beklentileri hangi seçimden sonra gerçekleşir? Kimse bilmiyor.
 
Yapılan temizlik çalışmaları, temiz bir ilçe olmak için yeterli değil. Bir tarafta temizlik görevlileri çalışıyor, diğer taraftan kirleticiler, kirletmeye devam ediyor. Nedense kirleticiler galip geliyor. Böyle olunca da temiz ilçe olma ihtimali uzak gibi gözüküyor. O zaman farklı yol ve yöntemler devreye girmeli. Temiz çevre, yaşanılabilir bir çevre ilçenin birçok ihtiyaçlarından bir tanesidir. Çöp, toz, çamur artık kolay kurtulabilecek problemlerdir. Ne yazık ki bu sayılanlar, yaşamımızın bir parçası haline geldi. Bu kirlilikten bir türlü kurtulma imkanı olmadı. Elbette ki temizliğin gönül dünyasıyla da ilgisi olmalı. Bireysel iç ve dış temizlik, toplumsal temizliğinde göstergesidir. Bedensel, çevresel ve ruhsal temizlik birbirinin tamamlayıcısıdır.
 
İlçemizin elbette tek sıkıntısı temizlik değil. Ama sıkıntıların çözümü için yetkililer kararlı bir duruş göstermeli. Hizmet alımı ihtiyaca göre yapılmalı. Kontrol mekanizması işletilmeli. İnsanlar temizlik konusunda bilgilendirilmeli. Broşür vs. ile halk bilinçlendirilmeli. Yerel basınla iş birliği yapılmalı. Toplumu temizliğe teşvik edici, özendirici çalışmalar olmalı. Anket çalışmaları denenmeli. Okullarla işbirliğine gidilmeli. STK’lardan destek alınmalı. Gerekiyorsa topyekûn ilçemizin temizliği için seferberlik ilan edilmeli.
 
Göz zevkimizi alabileceğimiz, yerlere tükürülmeyen yerler, temiz bir çevre istiyoruz. Sokakları, caddeleri pırıl pırıl, yaşanılabilir ilçe olmak, böyle bir ilçede yaşamak bizimde hakkımız. Hem buna çok ihtiyacımız var.
Vesselam…