26 Mayıs 2024 Pazar günü, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda coşkuyla, beğeniyle izlediğim Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’’ Bahar Konseri’’yle ilgili düşüncelerimi okuyucularımla paylaşmak istedim.

 Konserin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Deprem Şehitleri’ni anmak amacıyla bir dakikalık saygı duruşuyla başlaması hepimizi duygulandırdı. Ben de depremde, şehir merkezinde, altı canını kaybetmiş biri olarak çok üzgünüm. Bütün Deprem Şehitlerimize Allah rahmet eylesin, mekanlar cennet olsun. Yakınlarına yüce Allah’tan sabır diliyorum. Allah, böyle tabii afetlerden bütün insanlığı korusun.   

Öncelikle Afşin Türk Müziği Topluluğu Kurucu Başkanı kıymetli öğrencim Ahmet Çelik’e, Konferans Salonunu tahsis eden Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can Bey’e, İslahiye Ticaret Odasına, Balaban Yapıya, Temel İnşaata ve Yeşil Afşin Gazetesi’ne katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. Dileğim bu güzel müzik topluluğunun yeni sponsorlar tarafından desteklenmesidir. Bir teşekkürüm de yiğit ve güzel Afşin halkına, tıklım tıklım salonu doldurup koro ve solo parçalara eşlik ederek ve sunucuyu, koro şefini, koroyu ve solistleri konserin sonuna kadar, salondan ayrılmayıp coşkuyla alkışladıkları için.

Saz üstatları, parçaları duyarak, hissederek kusursuz icra ettiler. Hepsinin ellerine, yüreklerine sağlık. Koroya katılan hanım kardeşlerimizin kırmızı elbiseleri, erkek kardeşlerimizin beyaz gömlekleri ve kırmızı kravatları ile çok güzel bir uyum sağlanmış, bu manzara Türk Bayrağı ‘nı çağrıştırıyordu.

TRT Sanatçısı Yaşar Yüksel’in konuk sanatçı olarak katılıp yeni bestelediği bir şarkı seslendirmesi hatta rahmetli öğrencim Araştırmacı Yazar Mustafa Köş’ün Müzik Öğretmeni kızı Hande Köş ile yaptıkları düet, konserin sürprizlerindendi. Herkes tarafından beğeniyle izlendi.

Yaşar Yüksel Bey’in oğlu, İlker Kadir Yüksel Bey koronun şefi; kızı, TRT İzmir Kent Radyosu sunucusu İlknur Yüksel Hanımefendi, kelimenin tam anlamıyla ikisi birlikte harika bir program sundular.

İlknur Hanım, kusursuz bir konser sunumu yaptı. Güzel Türkçemizi o kadar güzel ve akıcı kullandı ki diksiyon, vurgu, tonlama, ses tınısı mükemmeldi. Hepimiz hayranlıkla izledik. Ta.. İzmir’den Afşin’e gelip konser sunumunu yapması çok büyük bir fedakârlıktır. Afşin halkı adına kendisine teşekkür ediyorum. Zor işleri kolay, başarıları daim, bahtı açık olsun.

Koro Şefimiz, İlker Yüksel Bey’den gözümüzü alamadık. Hem saz üstatlarını hem koroyu hem de solo parça söyleyen sanatçılarımıza güven verdi, hareketleri, mimiklereri çok etkileyiciydi, koroyu mükemmel idare etti. O kadar güzel bir koro hazırlamış, o kadar güzel solo parçalar seçmiş ki hayran olduk. İslahiye’den hafta sonları gelip koro ve solo çalışmalarına katılan, aylarca tatilinden fedakârlık yaparak, koronun kurulmasında büyük emeği olan İlker Yüksel Bey’e de çok teşekkür ederim. İlker Bey’in de zor işleri kolay, başarıları daim, bahtı açık olsun. Başka konserlerde buluşmak ve tekrar izlemek dileğiyle…

Koruyu oluşturan kadın ve erkekler çeşitli meslek gruplarından oluşmuş: öğretmenler, mühendisler, işletmeciler, avukatlar, müteahhit, bankacılar…Birçoğu evli, birçoğu belli bir yaşın üzerinde çocukları olan, aile sorumlulukları olan ve emekliliği gelmiş, işi gücü olan kişilerin bir müzik korosunda bir araya gelerek aylarca çalışarak fedakârlık yapmaları takdire şayandır.

Konser gecesinde de üç saati aşkın bir süre ayakta şarkıları, türküleri güler yüzle, coşkuyla söylemeleri büyük bir fedakarlıktır. Bundan dolayı hepsini teker teker kutluyor, en kalbi duygularla onlara teşekkür ediyorum.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk diyor ki:’’ Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültür; Türk kültürüdür.’’

’’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.’’

Türk sanat müziği ve Türk Halk Müziği, Türk kültürünü oluşturan temel unsurlarımızdır. Türkülerimiz, şarkılarımız sosyal hayatımızı, inançlarımızı, gelenek ve göreneklerimizi, duygularımızı; sevinçlerimizi, öfkelerimizi, acılarımızı, mutluluklarımızı yansıtmaktadır. Türk Sanat ve Halk Müziği Korosu’nun’’ Bahar Konseri’’ Türk kültürünü halka aktarmakta güzel bir örnek olmuştur.

Bahar Konseri’nin son bölümünde sunum yapan kızımızın Büyük Türk Bayrağı’nın yanında okuduğu güzel şiir hepimizi duygulandırdı. Türk Bayraklarının eşliğinde İzmir Marşı’nın-Yaşa Mustafa Kemal Paşa. Adın yazılacak mücevher taşa- koro ve seyircilerin birlikte söylemesi konsere ayrı bir güzellik, zenginlik katmıştır. Konserin bitişi de çok güzel ve etkili olmuştur.

Afşin Türk Müziği Topluluğunun’’ BAHAR  KONSERİ’’ne katkı sağlayan ,fedakarlık yapan isimsiz kahramanlara, müzik topluluğunun kuruluşundan bu zamana kadar, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen , Balaban Yapı’nın kurucusu Selçuk Kösebalaban’a ayrıca teşekkür ederim.

ÖNERİM: Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği konserlerinin ayrı tarihlerde yapılmasıdır. Bu saye de koroda görev alan birçok arkadaşımızın da solo parça söylemesine imkan verilecektir. Seyirci katılımı çok fazla olduğu için, salon küçük kalmıştır, Afşin’de daha büyük salonlara ihtiyaç vardır.

‘’BAHAR KONSERİ’’ni  kayıt altına alan ,halkın gören gözü ,işiten kulağı olan görsel ve yazılı basınımızın fedakar kahramanlarına  ayrıca çok teşekkür ediyorum.

Allah nasip ederse, yeni konserlerde buluşmak dileği ile sağlıcakla kalınız.

 Eğitimci-Yazar Harun Çitil