Efsus (Afşin) İsminin Antropolojik ve Topografik Ata İsimleri başlıklı yazıma;
Ahmet Refik, Ahmet Gül ve bayram Orik isimli hemşerilerim ilgi gösterip yorum yazmışlar. Konuya duyarlılıkları nedeniyle kendilerine teşekkür ediyor, soruları ve yaptıkları katkı nedeniyle kendilerini kutluyorum.
İlim öyle bir çabadır ki, ona hem bir fiil/çaba olarak ve hem de bu çabanın sonucunda oluşan veriler olarak bakmak gerekir. Her iki evrede de eksik, gedik, fazlalık haliyle olacaktır. Araştırmacının birinin gözünden kaçan bir ayrıntı başka bir kişinin dikkatine takılır. Burada esas olan kişilerin nakıse ve hatalarına değil de çalışmanın eksiklerinin giderilmesi, hatalarının düzeltilmesine odaklanmak gerekmektedir. Bilimsel çalışmada doğru, genelde iki kişi arasındaki düşünsel gelgitlerin sonucudur. Biri ileri sürecek, diğeri araştırıp sivriliklerini törpüleyip boşlukları dolduracaktır. Dolayısıyla ilmi çabalar irdeleme ve eleştirilerle olgunlaşacaktır. Denir ki; düşünce keçeye benzer, onu ne kadar yere çalar, ne kadar sıkıştırırsanız kıvama gelir. Bu incelemeyi yaptım diye işin hakikatini ben ortaya koydum, diyemem, ben bunları saptadım, ilgili ve meraklı hemşerilerim olarak sizler de bu incelemeyi irdeleyip eleştirerek memleketin tarih ve kültür yapısına katkı vermiş olacaksınız. Afşin’in henüz yazılı bir tarihi ortaya konulamamıştır. Bu, konuya ilgili olan akademisyenlerin, amatör araştırmacıların çabalarına bağlıdır. Bu yüzden sizin yazılarınızı beğendiğimi içtenlikle söyleyebilirim. Sizin soru ve eleştiriniz üzerine konuyla ilişkin kaynaklara yeniden baktım ve aşağıdaki verilere ulaştım.
1522’de Elbistan ve Maraş Dulkadiriye Vilayetine bağlı iki sancak olarak gözükmektedir. Behram Bey, 345167 akçe hasla Sancak Beyi olarak atanır.
Osmanlının idari taksimatı: Eyalet, Vilayet, Sancak, Kaza, Nahiye ve Karye (köy) şeklindedir. 1.1525-1526-tahrir taksimatında Efsus/Yarpuz nahiye değildir.
2. 1540’taki Taksimata Göre, Yarpuz Maraş Sancağı, Elbistan kazasına bağlı nahiyedir.
3.1563 ve 1579 tahriri taksimatına göre, Efsus, yeni teşkil edilen Orta Niyabet adında bir nahiyeye bağlanmıştır.