Kış mevsiminde bağışıklık sistemini daha güçlü tutmamız gerekir ve hareket etmek bağışıklık sistemini güçlü tutan en önemli bileşenlerden biridir.
Kapalı alanda yapılan kısa süreli egzersizler dahi sizi çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.Fakat kapalı alanda yapılan egzersizlerde enfeksiyonların kolay bulaşması gibi dezavantajlar bulunmaktadır.Kapalı alanda spor yapmayı sevmeyen veya bu ortamlarda motive olamayan kişiler için de soğuk havalarda aktif kalmak mümkündür.
Açık havada yapılan egzersizlere yürüme,tempolu yürüme,koşu,kar yürüyüşü,kayak,doğa yürüyüşü(trekking) gibi egzersizler örnek gösterilebilir.Açık havada egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken ve hayati önem taşıyan hususlar vardır.Dikkat edilmemesi durumunda hipotermi(vücut ısısının 35°C aşağı düştüğü acil tıbbi durum) gelişebilir.Ayrıca rüzgarlı havalar hipotermi riskini arttırır.Çünkü rüzgar temas yüzeyinden ısıyı uzaklaştırır.Örneğin 30°C sıcaklıkta 50 km/h hızda esen rüzgar ile hava 15°C hissedilir.Soğuk havada nemin yüksek olması da hipotermi riskini arttıran faktörlerdendir.
Dikkat edilmesi gereken genel hususlar ise şöyledir:
Kıyafet ve Ekipman :Soğuk havada egzersiz yapılırken ince fakat çok katlı kıyafet giyilmelidir.Burada amaç kıyafet katları arasında hava kalması ve izolasyon görevi görmesidir.En içteki derinize temas eden kat pamuklu olmamalıdır,pamuk teri çeker ve daha soğuk hissedersiniz dolayısıyla hipotermi riskini arttırır.Özellikle yağışlı havalarda su geçirmeyen kıyafet giyilmelidir.Rüzgarlı havalarda ise rüzgarın deri ile temasını kesecek bere,eldiven,rüzgarlık kullanılabilir.Baş bölgesinden ısı kaybı egzersiz sırasında %25-30 civarındadır.
Sıvı tüketimi:Genel olarak yaptığımız tüm egzersizlerde susama hissini oluşturmamak gerekir.Yeterli sıvı alımı sağlanmış olmalıdır.Aynı zamanda egzersiz öncesi sıcak içecek tüketilmiş olması ısı kaybının başlama süresini uzatabilir.
Isınma-soğuma Periyodu: Egzersize başlamadan önce ısınma ve egzersiz bitişinde soğuma periyodu unutulmamalıdır.Bu her egzersiz tipi ve mekanı için geçerlidir fakat soğuk havada yapılan egzersizlerde daha önemlidir.Bu periyotlar soğuk havada normal zamanda yaptığımız ısınma-soğuma sürelerinden daha uzun tutulmalıdır.Bu periyodu atlamanız halinde vücudunuz fizyolojik olarak egzersize hazır olmayacaktır ve egzersizden verim almanız da mümkün değildir.Ayrıca kas yaralanmalarına yol açabilir.
Burundan nefes almak:Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise burundan nefes almanız gerektiğidir.Çünkü burundan nefes aldığınızda hava alveollere ulaşana kadar ısıtılır.(27-32 dereceye kadar ısıtılabilir.)Burundan nefes almanız durumunda soğuk hava solunum sisteminde tahrişe yol açmaz.
Soğuk havada egzersiz için kritik seviye genelde -10 °C ve altıdır ve bu havalarda kapalı alanda spor yapılması önerilir.Ayrıca egzersiz sırasında uyuşma,karıncalanma,uyuşukluk hissi,koordinasyon kaybı gibi durumlarla karşılaşılması halinde egzersiz acilen sonlandırılmalıdır.
Haftada en az 3 gün kalp hızınızı arttıracak egzersiz yapmanız hem fiziksel hem mental sağlığınız için önemlidir.Sağlığımız için kendimize alan ve zaman ayırmayı unutmayalım.
Bu yazı genel bilgiler içerir, kronik hastalığınız var ise uzmana danışmanız gerekir.
Sağlıkla kalın.