Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde yaşanan depremler, maddi ve manevi ölçüde çok büyük zarar verdi. Depremin ilk günlerinde, önce can telaşımız olduğu için bu felaketin maddi boyutunu, bilançosunu görme fırsatımız olmadı. Zaman geçtikçe felaketin bilançosu da çıkmaya başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Afşin’de ağır hasar alan konut sayısı 7634 adet, bu konutların toplamının emsal bedeli 5.9 Milyar Türk Lirası. Bu konutların yıkılması, enkazlarının kaldırılmasının toplam maliyeti 266 Milyon Türk Lirası. Yıkılan enkazlardan kalan alt yapı onarım maliyeti 48 Milyon Türk Lirası.
Orta ve az hasarlı konutların toplam sayısı, 1960 adet. Bu konutların tadilat, onarım ve güçlenlendirmesinin tahmini maliyeti 60 Milyon Türk Lirası.
Felaketin ardından insanların acil barınak ihtiyacını karşılamak için çadır dağıtımı yapıldı ve çadır kentler kuruldu. Çadır kentler dahil toplam dağıtılan çadır sayısı 5833 adet, bu çadırların toplam maliyeti 115 Milyon Türk Lirası.
Çadırlar hava koşulları sebebiyle uzun vadede barınak ihtiyacını karşılayamadığı için konteyner kentler kurulmaya başladı. Afşin’e gönderilen toplam konteyner sayısı, 2840 adet. Alt yapı, nakliye, montaj dahil toplam maliyeti 227 Milyon Türk Lirası.
Afşin’de ticari hayatın %65’i doğrudan inşaat sektörüne dayalı bu felakette en çok kaybı sektör verdi. Sektörün 5 aylık kayıp bilançosu 2.4 Milyar Türk Lirası. Tüm sektörlerin kaybı, 3.5 Milyar Türk Lirasının üzerinde.
Toparlayacak olursak, daha bu satırlara sığdıramayacağımız onlarca maliyet unsuru var. Bu felaketin şehrimize kaba bilançosu 15 Milyar Türk Lirasının üzerinde, ticari hayatımızın %40’ını sosyal hayatımızın %70’ini kaybettik. Afşin’in bu kayıpları tamamen telafi edebilmesi için en az 3 yıl zamana ihtiyacı var.
Memleketimiz için 3-5 yıl uzun bir zaman dilimi değil. Siyasetçisinden, bürokratına, iş insanından, vatandaşına herkes taşın altına elini koyarsa, daha güzel bir Afşin’i hep birlikte yeniden inşa ederiz.