Afşinli Fizyoterapist Hilal Terzi, Koronavirüs (Covid-19) salgın sürecinde hastalığın tedavi temelinde istirahat yatıyor olsa da ‘kişiye uygun egzersiz’ ile tedavinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Egzersiz programlarının uygulanabilirliği hayati önem kazandığını söyleyen Fizyoterapist Hilal Terzi, “ Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda solunumsal ve fiziksel işlev bozuklukları gelişebiliyor. Hastalık sürecinde ve sonrasında fiziksel aktivite ve egzersiz; immün sistemi güçlendirme, virüs hasarına bağlı komplikasyonları azaltma, antikor artışı, alyuvar-sayı fonksiyon artışı, oksijenizasyonu arttırma, fiziksel ve zihinsel iyi hali artırması gibi sebepler nedeniyle hayati önem taşıyor.” dedi.
Hareketsiz yaşam; hastalık semptomlarının yanı sıra virüs ve kronik hastalık komplikasyonları, kas kuvvet kaybı, derin ventromboz riski, anksiyete artışı, immün yetmezlik, kronik sağlık sorunları ve kilo artışı gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine değinen Terzi, şu ifadeler yer verdi:
“Hastalığın tedavi temelinde istirahat yatıyor olsa da hastalığı hafif-orta geçirenlerde (hastaların %80i), karantinaya eşlik eden temaslı bireylerde ve yoğun bakım sonrasında; ‘kişiye uygun egzersiz’ temelli olarak tedavinin desteklenmesi gerekiyor.
Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz programları zihinsel-fiziksel sağlığı koruyor.Fiziksel faydasının yanı sıra psikolojik faydası moral motivasyonu artırarak hastalıkla baş etmeyi kolaylaştırıyor.Hastalarda ise dereceli mobilizasyon öneriliyor.Hastanın tolerasyonuna göre yatak içinde dahi hareketli kalmak mümkün.Egzersiz her zaman yürüme,koşmayı içeren sporlar anlamına gelmiyor.
Egzersizler kişiye özel olması gerekir fakat hastalığı hafif-orta geçirenlerde genel bir egzersiz reçetesi olarak; herhangi egzersiz kontraendikesi olmayan hastalarda günlük 15-45 dakika arası günde 2 kez yapması önerilir.2 kez 15-20 dakikayı tolere edemeyen hastalar 10 dakikalık 3 tekrar şeklinde bölebilir.Hareketler hızlı olmamalı, gerekli dinlenme aralıkları ile desteklenmelidir.Hareket az tekrarla başlayıp tekrar sayısı genel fiziksel duruma bağlı arttırılır.Esneme egzersizleri ile başlanmalı, ağır egzersizlerden (örn:ağırlık kaldırma) kaçınılmalıdır.Egzersiz sonrası oda 20 dakika havalandırılmalıdır. Hareketsiz geçen 1-2 haftalık dönemde kas kuvvetinin %10 azalacağı unutulmamalıdır. Solunum bozuklukları yaşamış hastalarda pulmoner rehabilitasyon önerilir.
Hafif-orta atlatan hastalar yaklaşık 4 haftada yürüyüş ile günlük 10 bin adım seviyesine gelmelidir.Egzersizlerde devamlılık önem taşır. Akciğer, kardiyovasküler ve kas enduransı için egzersizlere dereceli ve kontrollü artış ile devam edilmelidir. Hareketle kalın.”