" Biz, her elçiyi yalnız kendi kavminin diliyle gönderdik ki onlara açıklasın. Allah dilediğini saptırır, dilediğini yola iletir, O azizdir, hikmet sahibidir." ( İbrahim sûresi, âyet 4 )
Hamdı sena olsun ki, mübarek Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Rabbimiz, bu ayı mübarek eylesin!.. Birliğimize, beraberliğimize vesile kılsın!..
Tabii ki, Ramazan ayına girmiş olmamızla beraber, bir Kuran okuma seferberliği başlatılmıştır. Her Müslüman kardeşimiz, erkek ve kadın, hummalı bir Kuran okuma faaliyetine girişmiş, gündüzleri, akşamları ve geceleri harıl harıl her yerde, her mekanda Kuran okunmaya başlanmıştır. Rabbimiz kabul buyursun!..
Yalnız, ben konuyu, anlamsız okunan Kuran'lara, Yasin okumalarına, sayılı, adetli konulara getireceğim.
Maalesef, sayılı okumalar, anlaşılmadan yapılan kıratlar, çaktırmadan milletin belini ve boynunu bükmektedir. Doğrudur. Hatimler okuyoruz anlamsız, Yasinler okuyoruz anlamsız, ama, başını sallayarak Kuran okuyan, hanım ve erkek kardeşlerimiz, Kuran'ın hayata hakim olmasını istememekte, kendi kurtuluşunu bırakıp, ölüsünün kurtulmasını arzu etmektedir.
Oysa, bu tür okumalar, sayfa çevirmeler, yaprak devirmeler ne Resulullah (sav) döneminde, ne de müctehid imamlar zamanında bulunmuyordu.
Hal bu ki, yüce Allah, anlamaları için Kuran'ı Arapça indirmiştir. Resulullah (sav)'de: " Allah, her peygamberi kendi milletinin diliyle göndermiştir." buyurur.
Hal bu ki; " Bütün sıkıntılarımızın Kuran bazında düşünmememizden doğduğunu biliyoruz. Eğer Kur'an'ın çeşitli konulardaki düşüncelerini öğrenirsek birçok sorunumuz halledilecektir. Burada ilginç bir sual geldi bana. Bir hanım efendi şöyle diyor:
" Biz Kuran'a hizmet olsun, sevap olsun diye cuma günleri toplanıp kırk bir Yasin okuyoruz. Son zamanlarda buna bidat diyenler çıktı. ' Az okuyun, iki ayet okuyun ama açıklamasını tartışın' diyorlar. Bu hususta bizi aydınlatır mısınız?
Onlar doğru söylüyorlar, kırk bir Yasin, ellidir Yasin, altmış bir Yasin diye bir şey yoktur. Kuran'ın ruhuna diye bir şey yoktur. Şu kadar veya bu kadar sayı hiç önemli değil, önemli olan okumak değil, kaliteli okumaktır; anlayarak okumaktır.
Kuran 'verattili'l- Kur'ane tertile' ( Kuran'ı düşünerek ağır ağır okuyunuz) buyuruyor. Yoksa tekebbürle okumadıktan sonra günde bir defa veya iki defa hatmet, değeri yoktur, Kuran okumuş değilsiniz.
Önemli olan okuyup hayatınıza geçirebilmek, sizin hayatınızda, ahlâkınızda değişiklik meydana getirebilmesini sağlamaktır. Bu da düşünmeden olmaz.
Bazı din adamlarımız- burada kimseyi itham etmek istemiyorum ben şahit olduğumuzu söylüyorum- dua ediyor ve diyor ki ' falanın okuduğu kırk bir Yasin'i, filanın okuduğu elli bir İhlâs'ı, bilmem filanın okuduğu bin bir tane kelime-i tevhidi' ;
- Sonra devam ediyor- ' filanın filanın' diye liste sunuyor Cenab-ı Allah'a şaşırmasın diye. Bunlar Peygamber'in (sa), ashabın yaptığı şeyler değil. Bunlar işi şekle boğmuştur.
Yani Kur'an'ın asıl ruhundan ayrılma neticesinde olmuştur. Bunları doğru bulmuyorum. Okuduğunuz kadar okuyun, ancak üç ayet bile okusanız- mânâsını da düşünerek okursanız- Kuran'ı hatim etmekten çok daha sevap olur. " ( 1. Kur'an Sempozyumu, S. Ateş, sayfa 379)
Netice olarak;
Ramazan ayını iyi değerlendirmeli, iyi okumalı ve iyi anlamalıyız. Bilhassa, hanım cemaatler, mahalle aralarında toplanıp toplanıp Yasin merasimleri düzenlerler.
Daha olmadı, 70 bin tevhid yarışmaları yaparlar. " Sen mi çok saydın, ben mi çok saydım" diye.. Tabii ki, bunlar kendilerine göre sevaplı, ecirli, faydalı şeyler olabilir ama, alimlere göre, ilim adamlarına göre, dinimize göre faydasız, boş, saçma şeylerdir.
Onun içindir ki, bin yıldan bu yana, anlamsız, faydasız devam ede gelen gelenekleri bir bir terketmek, Kur'an'la buluşmak, görüşmek, dost olmak, emirlerini hayatımızı yansıtmak zorundayız.
Öylesi, illaki Teravih namazlarına devam ettiğimiz gibi, cuma namazlarına, bayram namazlarına da bilfiil iştirak etmeliyiz.
Mescidler de, hanımlar bölümünü işgal eden erkekleri oradan derhal, hemen kovmalıyız. Erkekler, zoraki hanımlar bölümünü işgal ediyorsa, bir alo ile Müftüye durumu bildirmelisiniz. Ayrıca, hatim indiren, mukabele okuyan hocadan, Kur'an'ın anlamını da okumasını, izahını isteyiniz. Selam ve dua ile..