Düzenli egzersiz yapmaya karar verdikten sonra neden sürekliliği sağlayamadığınızı hiç düşündünüz mü?
Soruyu bir kenara bırakalım ve fiziksel olarak aktif miyiz bir düşünelim.Ev ve bahçe işleri, günlük inip çıktığımız merdivenler yani günlük yaşamımızı devam ettirmek için yaptığımız aktiviteler fiziksel aktifliğimizi belirler ve bunlar egzersizle aynı anlama gelmez.Egzersiz ise düzenli ve amaçlı aktivitelerdir. Fiziksel olarak aktif olmanız hem psikososyal hem fiziksel olarak elbette fayda sağlayacaktır ama egzersizin yerini tutmayacaktır.
Fiziksel aktivite ve egzersiz farkını anladıysak sorumuza dönebiliriz. Egzersizde sürekliliği sağlamak için hatta egzersize başlayabilmek için neler yapabiliriz?
Egzersize başlama ve idame ettirme konusunda çoğumuz aynı şeyi yaparız.’Ya hep ya hiç’ kuralını uygularız.Örneğin önerilen seviyelere çıkamayınca (günlük 10.000 adım gibi) denemeyi bırakabiliriz.Egzersiz bir gün aksadığında veya araya zaman girdiğinde kendimizi tamamen bırakmış halde bulabiliriz.Egzersize başlama ve sürdürme konusunda birkaç öneri bu sorunu aşmamıza fayda sağlayabilir.
Egzersizi neden yaptığımızı bilelim: Egzersizin size ne katacağını, varsa hastalığınız üzerinde neleri değiştireceğini ve psikososyal anlamda hayatınızda oluşturacağı değişimi fark edin.Amacınız kilo vermek mi, hastalıkların önüne geçmek veya varolan hastalıkla savaşmak mı,psikolojik olumlu etkilerinden faydalanmak veya daha fit görünüm mü?Hedefimiz net olsun ve kendimize egzersiz yaparken sık sık hatırlatalım.
Yavaş başlayalım:Örneğin 10.000 adımla değil de 5.000’le başlayın.45 dakika ile değil de 10-20 dakika ile başlayın.Egzersiz kondisyonunuz ile uyumlu değilse sizden önce vücudunuz vazgeçecektir.’Kademeli’ ilerleyerek hedefinize ulaşın.
Doğru zamanı beklemeyelim :Doğru zaman hiç gelmeyebilir veya doğru zamanı beklemek vakit kaybı olabilir.Yapmak istediğimiz sporun ekipmanı elimizde olmayabilir.Edinmeyi beklemek de zaman kaybı olacaktır.Ekipmansız spor da mümkündür.Başlamak için hiçbir zaman geç olmadığı gibi hiçbir zaman erken de değildir.
Gerçekçi olalım :Vücudunuzun fizyolojik olarak değişmesi ve uyumu, kas kuvvetlerinin artması bir anda olacak bir şey değildir.Hepsinin belirli süresi ve yüklenme eşikleri vardır.Kısa süreler içinde mucizeler beklemeyin.Sabırlı olarak ve küçük değişimleri de fark ederek ilerleyin.
Vakit ayıralım : Çok mu meşgulsunuz?Meşguliyetiniz içindeki önceliklerinizi gözden geçirin.Sporu önceliklerinize koymak şüphesiz hayatınızda olumlu değişimler yaratacak.Aynı zamanda kısa süreler içinde dahi egzersiz mümkündür.Hafta içi çok yoğunsanız egzersizi hafta sonuna koyarak,hafta içi yürüdüğünüz mesafeyi artırarak ,kullanıyorsanız otobüsten bir durak önce inerek veya asansörü kullanmak yerine merdiven çıkarak da aktifliği artırabilirsiniz.
Aksilikleri görmezden gelelim: Aksayan egzersizleriniz olabilir, egzersize ara vermiş de olabilirsiniz.Bu durum oldukça normal.Yeniden başlamamak için bir sebep yok.Aksiliklerin sizi uzun dönemde engellemesine izin vermeyin.
Egzersizin yorucu-ağrılı olduğunu mu düşünüyorsunuz?: Sedanter kişilerde egzersiz sonrası ‘gecikmiş kas ağrısı(DOMS)’ ile karşılaşabiliyoruz. Bu durum geçicidir, kondisyon düzeyinizin artması ve doğru egzersiz ile ortadan kalkar.
Genel olarak yorgun olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? :O zaman size güzel bir haber verelim egzersizin uzun vadede yorgunluğu azalttığı kesin olarak kanıtlandı.Bu öneriler dışında egzersize teşvik edici destekler bulabilirsiniz, bu tamamen sizin zevkinize kalmış; egzersiz esnasında müzik dinlemek,ekipmanlar almak gibi.Egzersizi sıkıcı buluyorsanız spor salonlarında devam edebilir, bağımsız spor gruplarına da katılabilirsiniz. Motivasyonunuz düştüğünde spor arkadaşınızın desteği devam etmenizi kolaylaştıracaktır.Önemli bir uyarı olarak ağır,riskli sporlardan kaçının ve ısınma - soğuma periyotlarını unutmayın.Yanlış hareketin fayda yerine zarar vereceğini unutmayalım.Kendinize uygun sporun ne olduğunu bilmiyorsanız, özellikle ek hastalığınız var ise mutlaka fizyoterapistinize danışın.
Fiziksel olarak aktif dahi olsanız egzersizin hayatınızda bulunması gerektiğini unutmayın.Egzersiz hayatımızda hobi olarak değil gereklilik olarak yerini almalıdır.Az da olsa devamlı olsun mantığıyla hareket edelim.
Sağlıkla kalın.